Je li Hrvatska birokratska država i mogu li tvrtke uspješano poslovati ovdje?

U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je Vlada učinila značajne napore u poboljšanju investicijskog i poslovnog okruženja iniciranjem niza reformi. Jedna od tih je i “Zakon fiskalizaciji u prometu gotovinom“. Usluge kao što su Hitro.hr, koji omogućavaju osnivanje poduzeća u samo jednom tjednu, e-PDV omogućuje godišnju PDV-aplikacija putem elektronskih medija, e-mirovinu ili e-prijave omogućuje elektroničko podnošenje otpočinjanja poslovanja, sve promjene u poslovanju i registracije ili opoziv zaposlenika.

Postupak registracije novog poslovnog subjekta na trgovačkim sudovima traje ne duže od 7 dana, što udovoljava najvišim europskim standardima. Osim toga, s e-obrt i trgovina usluge, otvaranje obrta-shopa je moguće u roku od jednog dana. Digitalizacija zemljišnih knjiga je u tijeku, a tako je i e-katastar projekt. Oko 99% svih zemljišnih knjiga dostupan na internetu. Svi navedeni projekti doprinose povećanju atraktivnosti Republike Hrvatske kao mjesta za uspješnu i profitabilanu poslovnu odluku.

Dodatno usklađivanje Hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a također je doprinijelo transparentnosti Hrvatskog pravnog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.