Postoje li posebne pogodnosti za poslovanje u slobodnoj zoni? – povijesni osvrt

Ovako je to nekad bilo. Pitanje je kakva je primjena danas i koliko smo to slijedili.

Slobodna zona je posebno, ograđeno i označeno područje gdje se ekonomske aktivnosti izvode pod posebnim uvjetima i povlasticama te se nalaze u područjima luka, uz međunarodnu prometnicu te u bilo kojem drugom području koje osigurava uvjete za rad takve zone.

Republika Hrvatska ima 13 operativnih zona koje pružaju potpunu infrastrukturnu olakšicu i posebne poticaje za investitore.

Korisnici slobodne zone plaćaju 50% od redovne profitne stope. Korisnici koji ulažu više od 1 milijuna hrvatskih kuna (cca. 135.000 €) u slobodnu zonu ne plaćaju porez na dobit u investicijskoj godini, i narednih 5 godina.

Opstanak slobodnih zona ne ovisi o pitanju ulazak Hrvatske u EU. Oni imaju budućnost, oni su potrebni, a mogu se lako pretvoriti u industrijske zone u skladu s europskim uvjetima. Jedina odgovornost koju je Republika Hrvatska prihvatila je da se ne formiraju nove slobodne zone po “starim” kriterijima, što znači da će zone imati iste sadržaje kao i sada, ali potpore moraju biti niže i u skladu sa EU propisima. Čak i neke zemlje članice imaju slobodne zone, na primjer Irska i Španjolska, a novim zemljama članicama, primjerice Mađarska i Češka su odobrena povlašteni statusi za njihovim slobodnim zonama najmanje 10 godina nakon punopravnog članstva u EU.

Poduzetničke zone pružaju niz pogodnosti za ulagače, kao što su:

  • Potpuno infrastrukturirano zemljište
  • Povoljna cijena zemljišta
  • Olakšan proces izgradnje poslovnog prostora

Trenutno postoji 106 poduzetničkih zona koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.